IPSTYLE відстояла промисловий зразок, грунтуючись на судову практику ЄС - IPSTYLE Spark it!
6 Березня 2024

IPSTYLE відстояла промисловий зразок, грунтуючись на судову практику ЄС

Виграли справу, в якій визнали недійсними промислові зразки (дизайни), які вже давно не нові та не оригінальні

Наразі в Єдиному держреєстрі судових рішень є лише одна судова справа про визнання промислових зразків недійсними - за оновленим законодавством України до вимог ЄС. І цю справу виграла наша команда з Оксаною Падох, старшою IP-юристкою Практики захисту прав IPSTYLE.

Річ у тім, що ані українське законодавство, ані судова практика не містять чіткого тлумачення норм, імплементованих на узгодження із правом Євросоюзу. Зокрема, каменем спотикання є “доведення промислового зразка до загального відома”, що є обов'язковою умовою при встановленні чи спростуванні новизни та індивідуального характеру промислового зразка. Оксана Падох проаналізувала це поняття, спираючись на нормативно-правову базу та судову практику ЄС.

Верховний Суд України врахував кілька важливих аспектів доведення промислового зразка до загального відома. Зокрема, більш ранній зразок може бути доведений до загального відома кількома альтернативними способами будь-де у світі, адже новизна промислового зразка є екстериторіальною. Водночас доведення до загального відома в результаті державної реєстрації не обмежується такою реєстрацією в Україні, а може підтверджуватись і наявністю реєстрацій промислових зразків в інших країнах.

Окрім того, при доведенні події розкриття важливо встановити факт загальнодоступності таких відомостей для спеціалізованих кіл у відповідному секторі в Україні, а не факт їх обізнаності про такі події.

Цей кейс дуже актуальний у контексті боротьби з патентним тролінгом і зловживаннями недобросовісними особами правами на промислові зразки, які не є новими.

Команда проєкту

Оксана Падох Оксана Падох
Старша IP юристка Практики захисту прав, адвокатка
Отримайте рішення
Залиште ваш запит
Ми зв'яжемося з вами найближчим часом і підберемо оптимальний варіант для вирішення вашого питання!
Залишаючи заявку я даю згоду на обробку моїх персональних даних