IPSTYLE надала комплексну консультацію щодо авторського права розробнику комп’ютерної програми, призначеної для військової розвідки - IPSTYLE Spark it!
8 Травня 2021

IPSTYLE надала комплексну консультацію щодо авторського права розробнику комп’ютерної програми, призначеної для військової розвідки

До IPStyle звернулася компанія-розробник комп'ютерної програми, призначеної для військової розвідки, у якої виник ряд складних правових питань щодо авторського права на комп'ютерні програми.

Клієнту необхідна була консультація щодо визначення та встановлення авторства на комп'ютерні програми та її частини, а також визначення ризиків не переходу на компанію авторських прав на службові твори. 

Додатковою особливістю проєкту стало те, що один із засновників компанії виступав одночасно і директором, і розробником (програмістом). Він створював основний код комп'ютерної програми без формування офіційних службових завдань. Відповідно, нам було доручено виявити суб’єкта, кому належить розроблений код.

В ході консультування ми визначили: 

  • об'єкти права інтелектуальної власності щодо яких компанії не було передано прав;
  • основні ризики пов'язані з неоформленням трудових відносин з директором-програмістом, який одночасно із виконанням управлінських функцій брав участь у розробці програми;
  • стратегію визнання коду, створеного директором без укладення трудового договору, службовим твором.

Додатково ми проаналізували можливу відповідальність директора за порушення прав інтелектуальної власності та статутних зобов'язань, та на основі аналізу сформували стратегію оптимального оформлення прав інтелектуальної власності на комп'ютерні програми. 

У рамках проєкту наша команда також розробила договори відчуження (передачі) прав на частини програми та ліцензійні договори, які визначали подальші умови використання комп'ютерної програми.

Команда проєкту

Богдан Третяков Богдан Третяков
IP юрист Практик захисту прав, дата та діджитал
Отримайте рішення
Залиште ваш запит
Ми зв'яжемося з вами найближчим часом і підберемо оптимальний варіант для вирішення вашого питання!
Залишаючи заявку я даю згоду на обробку моїх персональних даних