Команда IPSTYLE створила прецедент у спорі щодо визнання недійсними промислових зразків - IPSTYLE Spark it!
9 Грудня 2022

Команда IPSTYLE створила прецедент у спорі щодо визнання недійсними промислових зразків

Команда IPSTYLE домоглася скасування рішень судів першої та апеляційної інстанцій та повернула справу на новий розгляд - тим самим створивши прецедент

​Бекграунд:
З 2013 року Україна обрала проєвропейський напрямок розвитку та, як наслідок, підписала та імплементувала Угоду про асоціацію з ЄС. В результаті, в 2020 році внесено зміни до законодавства про промислові зразки (дизайни):

  • додано новий критерій охороноздатності — індивідуальний характер;
  • змінено підхід до розуміння критерію “новизна”.

Раніше закон передбачав обов'язкову вимогу всесвітньої новизни дизайну. Однак, із внесенням змін до закону такий підхід змінився. Для визнання дизайну не новим, більш ранні ідентичні дизайни мають бути доведеними до загального відома:

  • у певний спосіб, наприклад: державна реєстрація, експонування на виставці, використання у торгівлі, і т.д.
  • але за умови, що такі події могли стати відомими саме на території України для осіб або компаній, які працюють у сфері, що пов'язана з конкретним дизайном.

Наш клієнт отримав претензію щодо неправомірного використання останнім промислових зразків конкурента. Провівши дослідження, команда IPSTYLE встановила, що дизайни, які зареєстрував конкурент, не є новими. В інтересах клієнта IPSTYLE звернулися до суду із позовом про визнання спірних промислових зразків недійсними через їх невідповідність умовам охороноздатності.

При вирішенні справи суди перших двох інстанцій застосували норми закону невірно, вказавши, що більш ранні ідентичні дизайни мають обов’язково охоронятись в Україні. Якщо ж вони були зареєстровані чи опубліковані за кордоном - вони не мають братись до уваги при спростуванні новизни оспорюваних промислових зразків. Це призвело до неправильної оцінки доказів та відмови в позові.
І що гірше, це могло призвести до формування некоректної судової практики у майбутньому. IPSTYLE подали касаційну скаргу.

24 листопада Верховний Суд встановив неправильне застосування норм закону судами попередніх інстанцій, скасував їх рішення та повернув справу на новий розгляд. У своїй постанові Верховний Суд сформував кілька важливих правових позицій, які тепер мають застосовувати у всіх спорах відповідної категорії. Ось кілька із них:

  1. Державна реєстрація – це не єдиний спосіб доведення до загального відома зареєстрованого промислового зразка;
  2. [...] питання новизни перш за все пов’язане з загальнодоступністю відомостей, які підлягають оцінці. Разом з тим, Закон не обмежує джерела, які можуть свідчити про загальнодоступність відомостей, зокрема і наявність відповідних реєстрацій промислових зразків у інших країнах;
  3. [...] судами попередніх інстанцій помилково ототожнено територіальний принцип правової охорони промислового зразка в Україні та новизну промислових зразків, яка є екстериторіальною [...].

Що ж, тепер на команду IPSTYLE чекає новий захоплюючий розгляд справи.

Команда проєкту

Оксана Падох Оксана Падох
Старша IP юристка Практики захисту прав, адвокатка
Богдан Третяков Богдан Третяков
IP юрист Практик захисту прав, дата та діджитал
Отримайте рішення
Залиште ваш запит
Ми зв'яжемося з вами найближчим часом і підберемо оптимальний варіант для вирішення вашого питання!
Залишаючи заявку я даю згоду на обробку моїх персональних даних