Команда IPSTYLE успішно захистила права клієнта у доменному спорі за UDRP - IPSTYLE Spark it!
22 Вересня 2022

Команда IPSTYLE успішно захистила права клієнта у доменному спорі за UDRP

Дата остаточного завершення проекту - 18 лютого 2022 року

До команди IPSTYLE звернувся відомий фінський виробник садових інструментів Fiskars Corporation. Ним було виявлено два вебсайти на яких розміщувалась неправдива інформація щодо їх асоційованості із Fiskars Corporation, а також використовувалася ТМ “Fiskars”, розміщувалися пропозиції до продажу “сірих” товарів. Окрім цього в доменних іменах використовувалося позначення “Fiskars”, що також становило самостійне порушення.

Доменні імена порушника належали до групи gTLD, а тому у клієнта була можливість вирішення спору за Єдиною політикою вирішення спорів щодо доменних імен (UDRP), яка передбачає можливість скасування реєстрації або переделегування доменного імені порушника. Процес розгляду скарги за UDRP на відміну від судового розгляду є швидшим та ефективнішим, вирішення спору в середньому займає 3 місяці. Сама процедура складається з наступних етапів:

  • подання скарги, перевірка її на дотримання формальних вимог;
  • подання відповіді на скаргу;
  • призначення арбітрів для розгляду справи;
  • розгляд справи та винесення рішення.

З метою припинення порушення прав на ТМ “Fiskars” у двох доменних іменах та на відповідних вебсайтах командою IPSTYLE в інтересах клієнта було подано скаргу. У скарзі командою IPSTYLE обґрунтовано та надано докази на підтвердження трьох обставин:

  • доменні імена порушника є схожими із зареєстрованою ТМ клієнта;
  • власник доменних імен не мав законних інтересів чи прав щодо них; 
  • доменні імена зареєстровано та використовуються недобросовісно. 

Найбільш складною обставиною, що потребувала доведення була недобросовісність дій порушника. У конкретному випадку недобросовісність полягала у зазначеннях на вебсайті інформації щодо офіційності чи афілійованості із виробником, яка не відповідала дійсності, адже порушник був лише “сірим” дистриб’ютором.

У свою чергу власником доменних імен було подано відповідь на скаргу із посиланням на документи, які наче б то підтверджували офіційність вебсайту, закупку товару у виробника. Проте, за результатами розгляду скарги арбітр вирішив переделегувати доменні імена на користь Fiskars Corporation.

Команда проєкту